Začněte měřit obchodní výkon webu

6 minut
Zjistěte, zda-li váš web pomáhá naplnit cíle podnikání. Naučte se nastavit měření cílů a začněte sledovat skutečně důležité metriky.

Pomocí Google Analytics můžete měřit, zda-li web plní vaše záměry a pomáhá plnit cíle podnikání. Je k tomu zapotřebí dalšího nastavení – nastavení cílů.

Proč začít měřit cíle?

Cíle vám umožňují měřit akce návštěvníků, které pro vás znamenají úspěch, neboli konverze. Konverzí může být třeba registrace k odběru newsletteru, odeslání poptávkového formuláře nebo stažení e-booku. Ve chvíli, kdy návštěvník vašeho webu dokončí akci, kterou jste definovali jako cíl, Google Analytics zaznamenají akci jako splnění konverze.

Díky měření cílů budete moci vyhodnocovat úspěšnost webu a marketigových kampaní. A kromě toho zjistíte i informace, jaké vyhledávací dotazy nebo kanály komunikace vám přinášejí největší zisk.

Kde v Google Analytics nastavit cíle?

Předtím, než se pustíte do nastavení cílů, musíte mít web propojený s Google Analytics.

TIP: Máte web na solidpixels a nevíte, ja nastavit na vašem webu měření s GA? Přečtěte si v nápovědě, jak propojit Analytics s vaším webem.

Cíle nastavujete a spravujete ve Správci vašeho účtu Google Analytics:

  1. přihlaste se do účtu Google Analytics, který máte propojený se webem,
  2. vlevo dole vyberte záložku Správce pod ozubeným kolečkem a poté Cíle,
  3. klikněte na + Nový cíl,
  4. v prvním kroku nastavení vyberte Vlastní,
  5. pojmenujte cíl podle jeho účelu,
  6. dalším krokem je výběr typu cíle. Eistují čtyři typy cílů pro různé akce: Cíl, Doba trváníPočet stránek nebo obrazovek za relaci, Událost.

Cíl

S definováním typu podle cíle se setkáte nejčastěji. Pomocí cíle typu Cíl označíte jako konverzi navštívení konkrétní stránky respektive URL.

Cíl využijete nejčastěji pro měření úspěšnosti formulářů, například odeslání poptávkového formuláře nebo registraci k odběru newsletteru.

Jako cíl nastavte URL, která znamená dokončení cíle. Typicky děkovací stránka po odeslání formuláře. Stačí použít část za URL doménou.

Pokud musí návštěvník projít několik stránek, aby naplnil cíl, můžete nastavit Trychtýř. To vám umožní zjistit, kolik lidí prošlo jednotlivými kroky a odhalíte, v jaké části uživatelé nejčastěji odchází a tím i jaké části optimalizovat.

Trychtýře mají smysl hlavně u sérií stránek, kde uživatel musí projít všemi kroky jako třeba nákupní proces nebo registrace na akci.

Doba trvání

Zaujetí uživatelů můžete posuzovat podle času stráveného na webu a považovat za konverzi určitý čas strávený na webu. Toho můžete využít třeba u obsahových stránek, kde je cílem získat a udržet pozornost návštěvníka.

Nastavujete minimální dobu trvání návštěvy. Návštěvy, které budou trvat déle než zadaná hodnota, budou považované za konverzi.

Mějte na paměti, že časy naměřené pomocí Analytics jsou jen orientační. Čas strávený na stránce počítá Analytics jako čas načtení poslední stránky mínus čas načtení první stránky, na kterou návštěvník přišel. Nevíme ale, kolik času strávil návštěvník na poslední stránce. Hodnoty se proto od reality liší.

Počet stránek nebo obrazovek za relaci

Tento typ cíle měří kolik stránek návštěvníci viděli za jejich návštěvu. Stejně jako u předchozího cíle využijete počet stránek hlavně pro měření engagementu u obsahových webů a blogů.

V nastvení cíle zadáte počet stránek, po kterém bude návštěva označená jako konverzní.

Událost

Posledním typem cílů jsou události. Pro nastavení událostí jako cíle, je třeba nejdříve nastavit měření událostí a to většinou vyžaduje zásahy do kódu nebo nastavení přes Google Tag Manager.

Jde o akce, které nejsou spojené s načtením stránky, například délka sledování videa, stáhnutí dokumentu nebo odkaz na kontaktování pomocí e-mailu.

Víc o událostech se dozvíte v Nápovědě Analytics.

Cíle jsou často nejdůležitějšími metrikami, které na vašem webu měříte. Úspěšnost plnění cílů neboli míru konverze uvidíte v přehledu Konverze → Cíle, ale i dalších přehledech, které ukazují plnění konverzí, například Konverze → Atribuce a v akvizičních přehledech.

Nezapomeňte, že měření cílů se nepromítá do dříve nasbíraných dat. Cíle se začínají měřit až ve chvíli, kdy je nastavíte.

TIP: Pokud máte na stránce více formulářů, jejichž odeslání si přejete měřit, doplňte si unikátní identifikátory formulářů.

Kudy dál?