SEO: Jak vám s optimalizací pomůže nástroj solidpixels

7 minut
Podívejte se na seznam vlastností a funkcí užitečných pro SEO, které vám optimalizaci usnadní. Na technickou stránku myslíme za vás.

SEO už dávno není o množství klíčových slov. Optimalizace webu pro vyhledávače se týká skoro všech oblastí tvorby webu a řídí se jednoduchou poučkou, co je dobré pro návštěvníka, to je dobré i pro SEO.

Dobrá pozice je výsledkem průběžné práce. Níž najdete seznam pro SEO užitečných vlastností a funkcí, které vám optimalizaci webu usnadní. Na technickou stránku SEO myslíme za vás.

Vlastnosti a funkce užitečné pro SEO

Nastavení meta tagů

Titulek a popisek meta description můžete upravovat pro všechny statické strány, články, kategorie a tagy.

Pro nastavení metadat:  

  1. otevřte článek nebo stránku

  2. přejděte do záložky Nastavení a u článků se v Nastavení přepněte na kartu SEO,

  3. vyplňte titulek nebo popisek.

SEO nastavení metatagů pro stránku

Titulek se ve výchozím nastavení aktualizuje podle názvu článku nebo stránky. To můžete v Nastavení změnit a pracovat s titulkem nezávisle na dalších parametrech.

Nastavit v administraci můžete i začátek (prefix) a konec (suffix) titulku. Na všech stránkách webu se po vyplnění zobrazí titulek začínající nebo končící tímto textem. Toho můžete využít třeba pro vložení názvu brandu do titulku.

Pro nastavení prefixu a suffixu:

  • na hlavním rozcestníku vyberte záložku Nastavení,
  • vyberte Nastavení webu,
  • vyplňte prefix nebo suffix titulku.
Nastavení metatagů pro celý web

Upravovat můžete i klíčová slova. Google i Seznam ale v nápovědě potvrzují, že klíčová slova uvedená v tagu keywords nemají pro hodnocení stránky význam.

TIP: Odlišný popisek ve výsledcích vyhledávání není chyba

Ne vždy zobrazí vyhledavače vámi připravený popisek. Google například upravuje popisek podle dotazu uživatele. Když popisek neodpovídá dotazu, vytvoří Google popisek z obsahu.

Používejte nadpisy

HTML značky (H1 až H4) se přidávají automaticky, stačí si v editoru textu vybrat nadpis, jaký potřebujete. Dodržujte však sematiku, aby nadpisy vždy odpovídaly významu textu.

Pro nastavení nadpisu:

  1. vyberte text, který chcete označit jako nadpis,

  2. v editoru textu vyberte styl textu z nabídky (H1 až H4, normální text)

Práce s obrázky

Ke každému obrázku můžete v jeho nastavení doplnit popisek alt.

Pro nastavení alt popisku:

  1. klikněte na obrázek, pro který chcete nastavit alt popisek,

  2. přejděte na záložku Pokročilé,

  3. vyplňte pole Alternativní popisek (ALT).  

Při nahrávání obrázků solidpixels zachovává název, pod kterým obrázek nahráváte. Při automatické optimalizaci velikosti k názvu doplní pouze informaci, pro jaké rozlišení je obrázek vytvořený. 

Při správném pojmenování a nastavení titulků upřesníte obsah vaší stránky a zvýšíte tak šance na zařazení do výsledků vyhledávání obrázků.

Čitelné a přehledné url

Solidpixels generuje přehledné a snadno čitelné adresy. Ve výchozím nastavení se URL aktualizuje podle názvu stránky nebo článku. Nastavení můžete změnit a upravovat URL nezávisle na ostatních parametrech.

Nastavení přesměrování

V administraci můžete sami spravovat přesměrování. U konkrétních stránek a článků můžete zapnout možnost automaticky vytvářet přesměrování při změně URL adresy.

Pro nastavení přesměrování:

  1. v hlavním menu přejděte do záložny Nastavení,

  2. otevřte záložku Přesměrování,

  3. vložte původní a novou url ve tvaru https://www.vasedomena.cz/nazev-stranky.

Díky přesměrování nepřijdete o pozici ve vyhledávání ani při změně URL adresy. 

Nastavení přesměrování nafunkčních odkazů

Jak na indexaci stránek

Pro statické stránky a články, které nejsou pro SEO důležité nebo slouží pro vaše interní účely, můžete zakázat indexování:

  1. otevřte detail stránky nebo článku, který nechcete indexovat,

  2. přejděte do nastavení,

  3. vypněte možnost Zobrazit stránku ve výsledcích vyhledávání.

Nastavení Open Graph tagů

Díky OG tagům budete mít pod kontrolou vzhled stránek při sdílení na sociální sítě. Solidpixels podporuje Open Graph tagy pro titulek, popisek a obrázek.

Pokud chcete nastavit Open Graph tagy:

  1. otevřte článek nebo stránku a přejděte do záložky Nastavení,
  2. do galerie nahrajte obrázek pro výpis či sdílení,
  3. přepněte se na kartu SEO a vyplňte OG tag pro popisek a titulek.

TIP: Napojení na Google Search Console

Užitečným pomocníkem při optimalizaci webu pro vyhledávače je Google Search Console. Search Console je bezplatná služba, která vám pomůže při sledování a správě zobrazení vašeho webu ve vyhledávání na Google. Zjistěte, jak propojit Search Consoli s vaším webem.

Co vyřeší nástroj solidpixels za vás?

Rychlost webu

O technické zázemí a technologie se postaráme za vás. Využíváme třeba nový a rychlejší protokol HTTP/​2 a pravidelně probíhá automatická optimalizace obrázků.

Od základu responzivní web

Všechny předpřipravené designy jsou plně responzivní. Layout builder je nastavený tak, aby veškerý obsah, který vytvoříte byl responzivní.

XML Sitemap

Pro každý web vytváří solidpixels sitemapu a při každé změně ji automaticky aktualizuje. Najdete ji na adrese vasedomena.cz/sitemap.xml.gz.

Zabezpečnení pomocí SSL certifikátu

Všechny weby, které běží na solidpixels, jsou zabezpečené pomocí SSL certifikátu. Díky tomu má návštěvník jistotu, že jsou všechna data vyměněná s webovou stránkou, chráněna proti odposlechu. Google současně zabezpečení stránek zařadil jako jeden z hodnotících faktorů pro SEO.

Další inspirace pro lepší web

Google moje firma: Jak optimalizovat svůj profil

Google moje firma: Jak optimalizovat svůj profil

Google moje firma nebo také Google My Business, je klíčovým nástrojem pro každého podnikatele, který chce zvýšit svou online viditelnost a přilákat nové zákazníky. Optimalizací vašeho Google Business profilu, podpoříte úspěch v lokálním vyhledávání a na Google mapách.

Proč nás tolik zajímá, co si ostatní myslí? O trendech v oblasti social proof s Pavlínou Louženskou z podcastu Trendspotting

Proč nás tolik zajímá, co si ostatní myslí? O trendech v oblasti social proof s Pavlínou Louženskou z podcastu Trendspotting

Z průzkumů vyplývá, že sdílení uživatelských zkušeností nepřestává nabývat na důležitosti. 89 % zákazníků po celém světě si aktivně čte recenze předtím, než si zakoupí nový produkt. Jak se stát důvěryhodnou značkou díky magii zvané social proof, jak ji začít využívat ve svůj prospěch a připravit se na budoucnost uživatelských recenzí?

Mít web jako prezident aneb jak jsme dělali stránky pro Petra Pavla

Mít web jako prezident aneb jak jsme dělali stránky pro Petra Pavla

Když se hledá prezident, je to náročný proces, který obnáší obrovské množství práce, neustálých změn, ale taky improvizace v nečekaných situacích. Když jsme kývli na vytvoření stránek pro prezidentského kandidáta, věděli jsme, co nás vlastně čeká? Jaký nápor musel web vydržet? Jak jsme řešili téma bezpečnosti? A jak se nám podařilo před druhým kolem voleb sestřelit falešný web s poplašnou informací?