Prototyp jako cesta k rychlému ověření myšlenek

6 minut
Prototypy jsou přesvědčivým výstupem vaší práce a jejich prezentace rozhoduje o úspěchu zakázky. Přečtěte si, jak prototypy vytvářet efektivně.

V úvodních fázích webového projektu je klíčová správně nastavená komunikace. Stalo se vám někdy, že se vaše představa o zadání neprotla s očekáváním zákazníka? V závislosti na velikosti projektu je do procesu tvorby webu zapojena celá řada lidí, od designéra přes vývojáře až po copywritery. Ti všichni potřebují mít pevný bod, o který se mohou opřít. 

Interaktivní prototyp je nejspolehlivější způsob, jak zpracovat požadavky klienta. Díky jeho názornosti tým i zákazník snadno pochopí vaše záměry. Prezentace prototypu je důležitý milník, protože jde často o moment, který rozhoduje o úspěchu celé realizace. Zákazník získává jasnou představu, jestli jste se vydali správnou cestou, což posiluje jeho důvěru. 

Překonejte propast mezi zadáním a výsledným webem

Každý webový projekt začíná analytickou fází, jejíž hloubka se odvíjí od rozpočtu a záměru projektu. Výsledky analýzy jsou základem pro celou realizaci od konceptu přes grafiku až po finální web. Rozsah a hloubka analýzy závisí na velikosti a povaze projektu, ale vždy je třeba poznatky a návrhy dále komunikovat a ověřovat.

Rychlé prototypování webu

Nástrojů pro komunikaci myšlenek je ve webdesignu celá řada. Někdy pro pochopení zadání stačí nakreslit rychlou skeč či vytvořit koncept ve formě wireframu. Wireframy jsou v úvodních fázích projektu velmi často používaným nástrojem. Jejich výhodou je poměrně snadné zapracovávání změn a rychlé iterace. Může se však snadno stát, že zákazník získá odlišnou představu o výsledku, než máte vy. 

Daleko lepším prostředkem pro komunikaci jsou prototypy. Oproti wireframu není prototyp tolik abstraktní, a proto snáze překlene mezeru mezi požadavky zákazníka a výslednou webovou stránkou. V solidpixels vnímáme prototyp jako interaktivní návrh v reálném prostředí prohlížeče, který plnohodnotně komunikuje obsah a funkce webu. Dokáže názorně ukázat informační architekturu, strukturu obsahu i chování na různých typech zařízení. Díky interaktivitě si zákazníci snadno představí, jak bude web ve výsledku skutečně fungovat. Tradiční příprava prototypů je časově náročná, proto se obvykle v projektech s nižším rozpočtem nevyužívají, alespoň ne v úvodních fázích. Jejich tvorba je však pro zákazníka výraznou výhodou.

Získejte klienta konkrétními výsledky, ukažte mu prototyp

Statické návrhy jsou pro většinu zákazníků příliš abstraktní a výsledek těžko představitelný. Interaktivní prototypy se oproti tomu velmi blíží konečnému webu. Klient díky tomu získává okamžitou představu, jak web řeší potřeby jeho podnikání. Při prezentaci prototypu nepopisujete, jak bude web fungovat, ale všechno názorně ukazujete v reálném prostředí. V takových momentech je zákazník skutečně nadšený a vy získáváte jeho důvěru.

„Pro agenturní/freelance návrh webu je prototyp jedním z klíčových momentů, kdy se láme chleba a dobře navržený a odprezentovaný prototyp může rozhodnout o realizaci celého projektu a naopak.”

Jan Řezáč, Web ostrý jako břitva

Prototyp nemusí být práce na několik dní

Hlavní bariérou pro tvorbu prototypů je obvykle jejich časová náročnost. Se solidpixels dokážete během několika hodin vytvořit vysoce interaktivní prototyp pro středně velký web. Ukážete nejen strukturu obsahu, ale všechny hlavní funkce webu i základy interakčního designu. 

V solidpixels takovým prototypům říkáme živé koncepty. I bez znalostí odborných termínů si klient dokáže představit, jaký výstup má očekávat. V krátké době dosáhnete velmi věrného výsledku, díky kterému klientovi prezentujete smysl jednotlivých částí webu v kontextu potřeb cílové skupiny.

  • Platforma v sobě zahrnuje základní principy responzivity, takže koncept můžete prezentovat na různých zařízeních v reálném prostředí.
  • Rychle dokážete znázornit i složitější funkce, například mobilní menu, odeslání formuláře nebo psaní článků pro blog.
  • Práci na konceptu nebudete zahazovat jako při použití prototypovacích aplikací. Solidpixels spojuje nástroje pro různé fáze vývoje.
  • Požadavky klienta dokážete zapracovat v krátkém čase. Práce se solidpixels je intuitivní a koncept dokážete snadno editovat bez potřeby kódování.

Vyzkoušejte solidpixels na příštím projektu

Ať už pracujete na volné noze nebo tvoříte weby v agentuře, solidpixels vám ušetří čas ve všech fázích projektu. Odpadne vám mnoho rutinních starostí o technické řešení a získáte prostor využít naplno svoji kreativitu. Solidpixels využíváme na všechny agenturní projekty, se kterými se umísťujeme na předních příčkách v soutěži WebTop100. Vyzkoušejte si solidpixels zdarma.

Tip: Staňte se ambasadorem solidpixels

Webovým profesionálům nabízíme pokročilé funkce v programu pro ambasadory. Díky tomu mohou snadněji upravovat weby na míru požadavkům jejich zákazníků. Staňte se součástí komunity, pro které je tvorba kvalitních webů prioritou. 

Další inspirace pro lepší web

12 trendy kombinací Google fontů, se kterými váš web vystoupí z řady

12 trendy kombinací Google fontů, se kterými váš web vystoupí z řady

Kreativní hra s typografií je jedním z nejvýraznějších trendů ve světě současného webdesignu. Rádi byste se do téhle hry ponořili a hodila by se vám k tomu nějaká inspirace? Koukněte se na náš výběr kombinací Google písem, která jsme vybrali jak na základě jejich estetických kvalit, tak samozřejmě kvůli jejich funkčnosti.

Studiu Najbrt solidpixels umožňuje vytvářet unikátní weby

Studiu Najbrt solidpixels umožňuje vytvářet unikátní weby

Každý web je unikátní. Se studiem Najbrt vyvíjíme weby s respektem k vizuální identitě, nad kterými má zákazník plnou kontrolu. Nahlédněte do zákulisí spolupráce.

10 tipů pro rychlejší práci v solidpixels

10 tipů pro rychlejší práci v solidpixels

Znáte ten pocit, když objevíte nějakou skvělou vychytávku, která vám ušetří spoustu práce a bez které si už za měsíc nedovedete svůj život představit? Tak přesně takových vám dneska ukážeme rovnou deset. Co si počnete s takovým množstvím volného času??

Kudy dál?

SEO: Jak vám s optimalizací pomůže nástroj solidpixels

SEO: Jak vám s optimalizací pomůže nástroj solidpixels

Podívejte se na seznam vlastností a funkcí užitečných pro SEO, které vám optimalizaci usnadní. Na technickou stránku myslíme za vás.

Verze 2.22: export dat bez čekání

Verze 2.22: export dat bez čekání

Okamžitý export dat nebo nové rozhraní pro správu obrázků. Prohlédněte si všechny novinky ve verzi 2.22.

Výběr vhodného designu

Výběr vhodného designu

Prvním krokem při zakládání webu je výběr designu. Pokud víte, podle jakých vlastností se rozhodovat, je výběr nejvhodnějšího designu jednoduchý úkol.