Propojení webu s vlastní doménou

5 minut
Web na solidpixels jednoduše propojíte s vlastní doménou. Projděte všemi kroky, které je třeba podniknout.

Co potřebujete vědět na začátku

Co je to doména?

Doména je unikátní adresa na internetu, podle které kdokoliv najde váš web. Při zakládání webu se automaticky vytvoří doména ve tvaru vase-domena.solidpixels.cz. Web můžete propojit s vlastní doménou, například vase-domena.cz.

Každá doména má svého správce, kterému se říká registrátor. To je pro vás důležitá informace, protože přes svého registrátora měníte nastavení domény.  

Jak se liší doména a hosting?

Doména je jen adresa vašeho webu. Nejde o prostor pro webové stránky, tzn. hosting. V solidpixels se o hosting staráme za vás a je součástí licence.

Kde je vaše doména registrovaná?

Pokud nevíte, kde je vaše doména registrovaná, najdete registrátora pomocí vyhledávače Whois. Pro domény s koncovkou .cz můžete využít český registr cz.nic.

Jak propojit web s doménou

Je vaše doména registrovaná u Forpsi, Wedosu, Domény.cz nebo active24? Využijte návodu pro konkrétního registrátora: Forpsi, Wedos, Domény.cz, Active24 a Webglobe. Máte-li doménu registrovanou jinde, pokračujte s obecným návodem.

1. Přihlaste se do administrace registrátora domény. Vyberte doménu, kterou chcete propojit s webem na solidpixels.

2. Najděte možnost editace / změny DNS záznamů a nasměrujte doménu na náš server. Upravte hodnoty podle tabulky níže (jsou dvě možné varianty vedoucí ke stejnému výsledku) a počkejte, až se změna projeví*.

VARIANTA 1

Typ

Hostname

TTL

Hodnota

A

jmenovasidomeny.cz

3600

185.59.208.137

CNAME

www.jmenovasidomeny.cz

3600

jmenovasidomeny.cz

VARIANTA 2

Typ

Hostname

TTL

Hodnota

A           

jmenovasidomeny.cz

3600

185.59.208.137            

A

www.jmenovasidomeny.cz

3600

185.59.208.137

Pokud používáte AAAA záznamy je nutné vyplnit také IPv6 adresu:

Typ

Hostname

TTL

Hodnota

AAAA

jmenovasidomeny.cz

3600

2a00:1ed0:80::20

Pozor – pro správné vygenerování bezpečnostního SSL certifikátu webu je potřeba mít DNS AAAA záznamy správně nastaveny (dle hodnot výše), nebo je nemít nastaveny vůbec.

3. Přejděte do administrace solidpixels a nastavte novou doménu.

Pro změnu domény přejděte do záložky Nastavení → klikněte do pole Doména webu a vyplňte novou doménu. Název vaší domény je třeba zadávat ve tvaru www.domenawebu.cz. (při použití subdomény vynecháváte www, tvar tedy bude subdomena.domena.cz)

Solidpxiels zkontroluje správné nastavení DNS záznamů a dokončí propojení domény s vaším webem.

*Změna DNS záznamů se neprojeví ihned

Doba čekání závisí na hodnotě TTL u původního záznamu. TTL udává v sekundách čas, po který si servery DNS záznam pamatují. Odpovídá proto času, který budete muset čekat na změnu. 

Chystáte-li změnu DNS záznamů urychlit, můžete TTL v předstihu zkrátit, aby se další změna propagovala rychleji. Po finální změně TTL vraťte na delší čas. Krátké TTL zbytečně zvyšuje zátěž serverů a zpomaluje přístup návštěvníků k webu. 

Před samotným propojením v CMS solidpixels doporučujeme provést kontrolu, jestli registrátor změny již zpracoval (údaje u registrátora se mohou ve stejný čas lišit, proti reálným hodnotám). Tyto hodnoty můžete provést vyhledáním domény v databázi Who.is, v sekci DNS.

Pokud nebudou DNS záznamy nastaveny správně, propojení nepůjde dokončit.