Podporované prohlížeče

5 minut

Jak vybíráme prohlížeče, které podporujeme?

Obecně je hranice podpory prohlížečů pro webové stránky nastavená na 1% globálního rozšíření (viz statistiky). Prakticky je však webové stránky na solidpixels možné prohlížet v daleko šiřší škále prohlížečů. Pro velmi staré prohlížeče však nedokážeme zaručit 100% funkčnost webu, neboť vývoj funkcí jde dopředu a není možné všechny verze udržovat zpětně.

Výhody moderních prohlížečů:

  • Bezpečnost - novější verze prohlížečů obsahují mnohá vylepšení, aby byla vaše data v bezpečí 
  • Rychlost - aktuální prohlížeče dávají důraz na rychlost a výkon 
  • Podpora - platformu testujeme v moderních prohlížečí pro poskytování co nejlepší služby
  • Inovace - stále nové funkce, které lze hned používat

Seznam podporovaných prohlížečů

Moderní prohlížeče se aktualizují automaticky, tudíž už není třeba řešit přímo konkrétní verze. Webové stránky se nejlépe zobrazují v posledních verzích těchto prohlížečů, mezi které patří všechny majoritní hráči (Chrome, Firefox, Edge, Safari).

Problematické situace mohou tedy nastat hlavně v případě, že používáte starší operační systém (např. Windows 8 a starší). Doporučujeme nevypínat automatické aktualizace, abyste měli vždy nejaktuálnější verzi. 

Přehled prohlížečů pro desktop

  • Google Chrome

  • Mozilla Firefox

  • Microsoft Edge (na jádru Chrome)

  • Opera 74+

  • Safari 15+

  • Seznam.cz (postaven na Chrome)

Ukončená podpora

  • Od 1. prosince 2020 byla ukončena podpora IE 11

Ukončení podpory starých verzí prohlížečů

Od 1. prosince 2023 ukončujeme podporu pro starší verze prohlížečů Chrome (< 88), Firefox (< 89), Opera (< 74) a Safari < 15), které mají velmi nízké zastoupení. Webové stránky se v nich nadále zobrazí, ale nezaručujeme 100% funkčnost. 

Přehled mobilních prohlížečů

Podporujeme všechny hlavní používané prohlížeče na zařízeních Android a iOS. V mobilním světě se podpora pojí hlavně s verzí operačního systému, a proto se zaměřujeme na podporu mainstreamových platforem:

  • iOS 15+

  • Android 14+ 

Ve starších verzích se stránky zobrazí, nicméně nezaručujeme jejich plnou funkčnost. 

Ukončení podpory starých verzí mobilních prohlížečů

Od 1. prosince 2023 ukončujeme podporu pro starší verze prohlížečů na platformách iOS (< 15) a Android (< 14).  

Jak je to s podporou v administraci?

Administrace solidpixels je sofistikovaná kombinace mnoha technologií, které, kvůli udržení vysoké úrovně uživatelské přívětivosti, technické bezpečnosti a vývoje nových funkcí, vyžadují pravidelnou aktualizaci. Proto je podpora zastaralých prohlížečů v administraci pravidelně aktualizována, a je celkově menší, než celého webu.

Administrační rozhraní nejlépe pracuje v posledních verzích moderních prohlížečů, mezi které patří všechny majoritní hráči (Chrome, Firefox, Edge, Safari). Přihlášení do administrace je prozatím dostupné jen pro desktopové počítače. 

Ukončení podpory IE 11

Od 1.října 2020 ukončujeme podporu Internet Exploreru 11 pro přihlášení do administrace.

Jak upgradovat na novější prohlížeč?

Výrobci prohlížečů pravidelně představují nové verze, které poskytují nové funkce, vylepšená rozhraní nebo prvky pro zvýšení bezpečnosti.

Obecně je žádoucí jít s dobou a udržovat software aktuální, a to nejen na počítačí, ale také na mobilech. Zajistíte si tím dostupnost všech moderních funkcí a maximální bezpečnost. Doporučujeme následující prohlížeče:

Pokud již výrobce nenabízí pro váš systém novější verzi aplikace, můžete ještě vyzkoušet přechod na jiný prohlížeč. V krajním případě je nutný upgrade operačního systému.