Co je lead generation

3 minuty
Lead generation je proces získávání zájmu potenciálních zákazníků pro vaše podnikání za účelem zvýšení budoucích prodejů. 

Lead generation je proces získávání zájmu potenciálních zákazníků pro vaše podnikání za účelem zvýšení budoucích prodejů. 

Pro firmy prodávající služby zajišťuje shromažďování kvalifikovaných potenciálních zákazníků a vytváření e-mailového seznamu stálý přísun budoucích zákazníků. Jedná se o důležitou součást obchodního procesu. Často se za tímto účelem používají samostatné landing page.

Lead generation funnel

Marketingový funnel (trychtýř) je znázornění procesu, kdy se z nového kontaktu stává potenciální zákazník až do cílového momentu nákupu.

  • Horní část trychtýře (TOFU) - obsahuje nové konkakty, kteří hledají řešení, ale nemusí být připraveni ke koupi.
  • Střední část trychtýře (MOFU) - je zaplněna potenciálními zákazníky, kteří projevují značný zájem o nabídku vaší značky.
  • Spodní část trychtýře (BOFU) - obsahuje logicky menší část zákazníků, ale jsou to ti, kteří jsou připraveni nakoupit. 

Konkrétní příklad lead generation

Pokud budete připraveni investovat miliony Kč do stavby rodinného domu, pravděpodobně budete chtít prověřit velkou řadu informací, než takového dodavatele závazně vyberete. V takovém případě se web staví do role generování kontaktů (lead generation) na potencionální klienty skrze webový formulář.

Technicky jde téměř vždy o to samé: vybrat si co nejkvalitnější informace o potencionálních nových klientech a formulář napříč obory může obsahovat téměř stejná fomulářová pole.

Pojmenování takové akce se ale vždy liší v závislosti na oboru a typu služby. Čím více je konverzní akce relevantní a čím větší hodnotu má pro klienta, tím více lidí formulář vyplní. Smyslem formuláře je psychologicky započít prodejní proces a klienta umístit na startovní rovinku. Příklady konverzních akcí dle jednotlivých oborů: 

  • Stavba domu: Rezervujte svou nezávaznou konzultaci projektu zdarma
  • Prodej elektřiny:  Pojďme společně najít prostor pro úspory
  • Výroba na zakázku:  Zašlete nám výkresy a získejte svou cenu
  • Prodej automobilu: Rezervujte vaši zkušební jízdu ještě dnes
  • Prodej software: Rezervujte si demo 1:1 se specialistou

Další inspirace pro lepší web

Jak na skvělou landing page

Jak na skvělou landing page

Jedna z největších překážek při komunikaci s dnešním uživatelem internetu je jeho roztříštěná pozornost. Důležitá sdělení je proto potřeba maximálně zjednodušit, jasně formulovat a očistit od všech zbytečných podnětů. V tom nám může skvěle pomoci landing page.

Co je landing page

Co je landing page

Landing page je samostatná webová stránka, která směruje návštěvníka k jediné konverzní akci. Naučte se je tvořit rychle, funkčně a efektivně.