Co je landing page

6 minut
Landing page je samostatná webová stránka, která směruje návštěvníka k jediné konverzní akci. Naučte se je tvořit rychle, funkčně a efektivně.

Co je to landing page?

Landing page je samostatná webová stránka, která směruje návštěvníka k jediné konverzní akci, například stažení ebooku nebo registraci na událost. Vzniká nejčastěji pro účely marketingových kampaní a na rozdíl od hlavního webu se řídí odlišnými principy.

Marketéři jako landing pages často používají homepage nebo jiné podstránky hlavního webu. Hlavní web je ale vytvořený za jiným účelem a s konkrétní kampaní nemá mnoho společného. Investice vložená do kampaně tak bývá promarněna nebo má výrazně menší efektivitu. Návštěvník musí mít pocit, že se každým krokem blíží k cíli. Proto je třeba přemýšlet nejen jak přivést návštěvníky na stránku, ale i kam je vést. Práce s landing page vám umožní předat návštěvníkovi informace, které očekává a nasměrovat ho k dokončení konverzního cíle.

Tip: Tvorba landing pages v rámci hlavního webu

Na solidpixels je možné vytvářet landing pages v rámci klasického firemního webu. U jakékoliv statické stránky lze skrýt navigaci webu. Obsah vytváříte pro účely konkrétní kampaně stejně jako u jakékoliv jiné stránky.

Díky využití jedné platformy pro hlavní web i výkonnostní stránky není třeba obsah a design vytvářet dvakrát a přesto maximálně využít potenciál kampaní. Vyzkoušejte solidpixels na 14 dní zdarma.

Prvky landing page

Účel landing pages se promítá do obsahu i uspořádání jednotlivých prvků na stránce. Každý prvek, který se na stránce nachází, musí cíl reflektovat. Hlavní myšlenkou je nerozptylovat návštěvníka velkým množstvím informací a odkazů, ale naopak soustředit jeho pozornost na zvolený cíl. Landing page proto zpravidla neobsahuje ani navigaci, rozcestníky nebo patičku. Pozornost od důležitých informací mohou odvádět i grafické prvky a obrázky. Své opodstatnění mají pokud přináší informační hodnotu.

Na landing page se návštěvníci dostanou typicky po kliknutí na online reklamu, například PPC inzerátu nebo emailu. Od předchozí komunikace se proto odvíjí i obsah stránky. Informace musí odpovídat očekávání a potřebám návštěvníků, které chceme na stránku přivést.

Výzva k akci

Nejdůležitějším prvkem každé landing page je výzva k akci. Návštěvníkovi musí být od první chvíle jasné, co se od něj očekává a jaké benefity mu kliknutí přinese. Prostředkem k naplnění akce jsou tlačítka a formuláře.

ukázka landing page

Kdy využít landing page

Landing page je možné využít pro všechny kampaně či projekty, které mají pouze jeden cíl. Důležité je zvolit vhodnou výzvu k akci a předem si stanovit konverzi pro konkrétní landing page.

Existuje několik nejčastějších scénářů, při kterých se landing page využívají:

  • prodej jednoho konkrétního produktu nebo služby,
  • registrace na událost (seminář, byznys snídaně, konference),
  • sjednání osobní schůzky či navázání kontaktu,
  • stažení ebooku,
  • přihlášení k odběr newsletteru,
  • vstup do zabezpečené části webu s dalším obsahem.

Práce se získanými daty a jejich ochrana

Všechna data odeslaná uživateli přes formuláře na landing page se automaticky ukládají do databáze. V administraci je možné spravovat kontakty pomocí dvou modulů, ve kterých jsou data seskupená podle formulářů nebo emailu návštěvníka. Celý obsah komunikace mezi návštěvníkem a serverem je zabezpečený a v souladu se směrnicí GDPR.

Napojení na CRM a newsletter systémy

Integrace s CRM systémy pomáhá maximálně využít potenciál obchodních příležitostí.  Data z různých systémů bývají často nekonzistentní, kvůli tomu je jejich zpracování a analýza obtížná. Správně nastavená integrace umožňuje kontakty nejen spravovat, ale i vhodně třídit a komunikovat s potenciálními zákazníky na základě jejich předchozích kroků.

 

Solidpixels umožňuje automatickou integraci se CRM systémy Raynet, Salesforce, Pipedrive a nástroji pro rozesílání newsletteru Smartemailing a Mailchimp. Po propojení obou systémů se kontakty ukládají do vámi vybraného systému i administrace solidpixels.

Integrace solidpixels na CRM systémy

Marketingová automatizace

E-mail je jedním ze základních kanálů pro komunikaci se zákazníky a napojením na systémy získáváte důležitá data pro marketingovou automatizaci. Automatická integrace se systémy umožňuje sjednocení dat a tím minimalizuje opakované manuální úkoly. Díky tomu můžete optimalizovat vaší komunikaci a plně využít potenciálu získaných kontaktů.

Tip: Tvorba landing pages v rámci hlavního webu

Na solidpixels je možné vytvářet landing pages v rámci klasického firemního webu. U jakékoliv statické stránky lze skrýt navigaci webu. Obsah vytváříte pro účely konkrétní kampaně stejně jako u jakékoliv jiné stránky.

Díky využití jedné platformy pro hlavní web i výkonnostní stránky není třeba obsah a design vytvářet dvakrát a přesto maximálně využít potenciál kampaní. Vyzkoušejte solidpixels na 14 dní zdarma.

Další inspirace pro lepší web

Kompletní návod: skvělé představení služeb na webu

Kompletní návod: skvělé představení služeb na webu

Naučte se představovat vaše služby na webu způsobem, který konvertuje návštěvníky v zákazníky a prezentuje vás jako respektované odborníky.

Jak na skvělou landing page

Jak na skvělou landing page

Jedna z největších překážek při komunikaci s dnešním uživatelem internetu je jeho roztříštěná pozornost. Důležitá sdělení je proto potřeba maximálně zjednodušit, jasně formulovat a očistit od všech zbytečných podnětů. V tom nám může skvěle pomoci landing page.