Blok Výpis

8 minut
Odkazy umožňují přehledně vypsat vybraná metadata, která již na webu máte. Nemusíte tak opakovat již odvedenou práci nebo řešit formátovaní.

Výpis umožňuje přehledně vypsat vybrané záznamy, jako například články, události nebo třeba produkty e- shopu.

Výhodou použití bloku Výpis je jeho automatické doplňování o nový obsah, bez nutnosti jeho editace na všech stránkách, kde jej použijete.

Co umí blok Výpis zobrazovat

Jak bylo již zmíněno výše, výpis dokáže vypisovat data, která máte v jednotlivých modulech. Mezi moduly, ze kterých takto můžete na solidpixels. vypisovat, patří:

  • produkty e-shopu,
  • články blogu,
  • události

Zdroje dat pro výpis

Pro správné zvolení vypisovaných dat stačí postupovat v prvním nabídkovém nastavení Data následujícím způsobem:

  1. Vyberte Zdroj dat
  2. Vyberte způsob řazení
  3. Podle vybraného zdroje dat máte možnost podrobnější selekce. U produktů můžete například vypisovat jen produkty spadající do určité kategorie, u článků například pouze od zvoleného autora, a u událostí třeba jen ty, které mají určitý tag
  4. Omezením počtu položek nastavíte, kolik záznamů se bude vypisovat, pokud nebudete používat stránkování. 
  5. Pokud chcete používat stránkování stačí pouze vybrat, jak bude posouvání vypadat a poté nastavit počet vypisovaných položek na jedné stránce. (Text tlačítka si můžete nastavit vlastní)
  6. Tím máme na záložce Data hotovo. 

Tip: Výběr podrobnějších parametrů

Výběr parametrů popisovaný v bodě 3. vytvoří výběr záznamů, pro které platí pouze všechny zvolené parametry najednou. Pokud chcete z vybraného zdroje vyřadit konkrétní záznamy vyberte je konkrétně v poli Vynechat.

Vzhled výpisu

Výpisu je možné dle požadovaného místa na webu určit jeho podobu. Je tedy možné mít na každé stránce výpis se stejnými daty a přesto jej mít v jiném kabátě. 

Pro vhodné nastavení vzhledu se odebereme do druhé záložky nastavení výpisu Vzhled

  1. Zvolte rozložení vypisovaných prvků buď jako Grid (dlaždicové rozložení), Výpis (malé obrázky s textem), Obrázky na pozadí, nebo Tabulka (seznam záznamů s vámi zvolenými sloupci)

  2. Zvolte si, zda u záznamů chcete zobrazovat obrázky. Dle zvoleného případně vyberte poměr stran použitých obrázků.

    1. Pokud v prvním kroku zvolíte možnost Grid, volíte nyní počet sloupců do kolika se budou záznamy řadit. Zvolit si můžete i pozici textu pod obrázkem.

    2. V případě zvolení varianty List se Vám nabídne možnost umístění obrázku. Vyberte, zda se bude zobrazovat vlevo či vpravo od textu. Dále pak máte možnost si i zvolit šířku obrázku v %.

    3. Pro Tabulku je třeba vybrat, jaké sloupce v tabulce budou

  3. Všechna rozložení pak nabízí další možnosti vzhledu, jako zobrazení anotací nebo tlačítek.

  4. Další možností je zobrazení/skrytí metadat. Metadata jsou doplňkové informace záznamů- u článků například autor a datum publikace

  5. Poslední v nabídce je možnost zvýraznění první položky. Toto nastavení zobrazí první záznam na samostatný řádek (v obou zobrazeních) ve větší velikosti. Toto nastavení je skvělé například pro zvýrazňování nejnovějších článků na blogu. 

Tip: Výběr vhodného vzhledu

Pro přehlednost a rychlou orientaci návštěvníka nevolte rozdílný design výpisu pro stránky s "obdobným" obsahem. Pro příklad: zachovejte stejný výpis pro dámské, pánské i dětské kalhoty (trička, ponožky, atd...). Rozdílný vzhled pak můžete použít třeba pro výpis na homepage.

Filtrování záznamů

Mohli jste si všimnout, že v poslední aktualizaci (2.30) nově přibyla možnost Filtrování. Filtrování umožní jednodušší orientaci ve vypisovaných záznamech pro Vaše návštěvníky. 

Pro správné nastavení filtrů tedy otevřeme nabídku Filtrování a budeme postupovat takto: 

  1. Zvolte si pozici umístění filtrů. Na výběr je Horizontální a Vertikální umístění. Parametry filtrů se v prvním případě vypíšou do řádku nad výpis záznamů, v druhém případě pod sebe do sloupce vedle výpisu.
  2. Na základě zvoleného zdroje dat se následná nabídka mění. Každou z nabízených kategorií filtrů je možné použít, nebo ne, výběr je pouze na vás. 
  3. Poté si u každé kategorie filtru zvolíte formu výběru jednotlivých parametrů. Zvolit si můžete z možností: 
    Select- návštěvník vybírá právě jednu možnost z roletky
    Checkboxy- návštěvník vybírá zaškrtnutím jednoho a více možností
    Odkazy- návštěvník vidí všechny možnosti pod sebou a kliknutím se dostává na právě jednu zvolenou
    Radio- návštěvník vidí všechny nabízené možnosti a vybírá právě jednu
  4. Filtrování je tímto nastaveno.

Tip: Správně zvolené filtry

Před spuštěním na ostrém webu doporučujeme vyzkoušet více možností nastavení filtru. Ne pro všechny parametry filtru se hodí všechny možnosti výběru. Oslovte k tomu nejlépe někoho, kdo filtry nenastavuje.

Možnosti použití výpisu

Pro co vlastně využít právě bloku Výpis? Ukážeme si dva příklady, k čemu je dobré jej využít. 

Příklad 1: Cestovatelský blog

Vžijte se do situace kdy si tvoříte blog z Vašich cest. Vypravíte se třeba na 14 dní do Portugalska. Z každého dne cestování sepíšete pro své čtenáře jeden článek. 
Ideální situace pro přehledné a pohodlné čtení pro Vaše návštěvníky by bylo, kdyby pro každou cestu (v našem případě 14ti denní cestu po Protugalsku) vznikla na Vašem blogu stránka s názvem takové výpravy. V našem případě tedy například: Jarní cestování po Portugalsku. A právě na tuto vzniklou stránku by bylo nejlepší použít blok Výpis. 

Získáte tím to, že každý jeden článek sem nebudete muset ručně přidávat. Stačí jedno nastavení a každý přidaný článek se zde sám objeví a časově zařadí (čtenář tedy s Vámi bude cestovat den po dni). 

Příklad 2: Kategorie produktů na e-shopu

Představíme si situaci, že provozujete e-shop s oblečením. V administraci máte podrobně založené detaily jednotlivých produktů. Pro pohodlnou orientaci nakupujících chcete vytvořit stránky, které budou obsahovat kategorie zboží. Například Trička, Mikiny, Kalhoty. Po vytvoření stránky Trička na ní vložíme výpis. Zdrojem v tomto případě tedy budou Produkty z kategorie Trička. Tímto budete mít stránku s výpisem pouze triček, kam se budou doplňovat nové produkty, podle toho jak je budete zakládat v administraci. A to bez jediného zásahu na stránku samotnou.