Blok Obrázek

5 minut
Díky bloku obrázek můžete kamkoli na svůj web vkládat různé formy obrázků.

Jak přidat obrázek

Po vložení bloku obrázek na stránku otevřete kliknutím doprostřed bloku jeho nastavení. Volba „Vyberte obrázek” vás zavede do galerie, ze které můžete vybrat libovolný vámi nahraný obrázek. Do galerie ho přidáte buď přetažením nebo skrz volbu „Nahrát soubor”. Do aplikace solidpixels je možné nahrávat obrázky v maximálním rozlišení 2600 x 2600 pixelů a datové velikosti do 10MB.

Nastavení obrázku

Kliknutím na obrázek otevřete jeho nastavení.

V horní části karty pro nastavení můžete obrázek vyměnit za jiný nahraný do galerie kliknutím na symbol tužky nebo ho můžete vymazat kliknutím na symbol koše.

Focus point

V náhledu obrázku můžete přetažením terčíku nastavit tzv. focus point. Jde o bod, jehož umístění na náhledu obrázku určí, kde se bude nacházet neměnný střed, ke kterému se bude obrázek centrovat v případě, že originální poměr stran fotografie přesáhne nastavený poměr stran obrázku na stránce nebo při zobrazení webu na ostatních zařízeních.

Pokud například budete chtít použít fotografii, která je vyfocená na šířku v poměru stran 3:2, ale ve vzhledu obrázku si nastavíte zobrazení poměru stran jako 1:1, focus point určí, která část obrázku se bude vždy zobrazovat.

Vzhled

Pokud chcete, aby formou vašeho obrázku byla standardní fotka, zvolte v nastavení obrázku možnost „fotografie”. Pokud chcete, aby se váš obrázek zobrazoval pouze jako ikona - malá verze obrázku, či chcete na vašem webu použít drobné piktogramy nebo jinou grafiku, zvolte v nastavení obrázku možnost „ikona”.

Vzhled fotografie

Ve vzhledu fotografie můžete nastavit šest základních typů jejího zobrazení na stránce. Každý z nich je jinou kombinací obrázku a textu na stránce. Dále zde můžete nastavit šířku obrázku nebo poměr jeho stran. Nastavením poměru stran, který se liší od originálního, se původní obrázek nikdy neořízne, dojde pouze k tzv. vymaskování fotek, při kterém se skryjí jejich okraje.

Vzhled ikony

Ve vzhledu ikony můžete nastavit umístění textu v jejím okolí, její velikost a zarovnání.

Otevřít v lightboxu

Pokud chcete, aby si návštěvníci vašeho webu mohli obrázek rozkliknout a prohlédnout samostatně ve větší velikosti, zaškrtněte možnost „Otevřít v lightboxu”. Pokud zvolíte tuto možnost, nebude možné na obrázek zároveň nastavit odkaz. Pokud tedy plánujete z obrázku odkazovat, nechte tuto funkci vypnutou.

Odkaz

Pokud chcete, aby váš obrázek sloužil jako odkaz, můžete ho vložit v nastavení obrázku. Podrobnější informace o tom, na co všechno můžete odkazovat a jak odkazy fungují, najdete v tomto článku.

Tlačítko

Pokud chcete výrazněji upozornit na odkaz obsažený v obrázku, můžete u něj nastavit tlačítko. Pokud tuto funkci povolíte, zobrazí se na obrázku nebo v jeho okolí button, který dovede návštěvníky vašeho webu na libovolný odkaz, který jste si u obrázku nastavili. Jeho přesné umístění se odvíjí podle nastavení vzhledu fotografie. Zároveň můžete nastavit jeho velikost a styl. Zde si můžete vybrat ze dvou možností, klasický nebo inverzní.

Pokročilé

V části Pokročilé může být pro vás důležité nastavení ID. To se používá při vytvoření odkazu pomocí kotvy. Více o tom, jak nastavit kotvu najdete v tomto článku. Dále zde máte možnost nastavit alternativní popisek. Ten bude hrát důležitou roli ve zlepšování pozice vaší stránky ve výsledcích vyhledávání. Je důležitý pro čtecí zařízení používané nevidomými, ale může sloužit i pro návštěvníky s pomalejším připojením nebo při špatném načtení webu. Více o nastavení alternativních popisků najdete v tomto článku. Dále zde můžete zvolit možnost Použít zdrojové obrázky. Tu zaškrtněte v případě, že chcete, aby byl nahrán originální obrázek bez jakýchkoli úprav rozměrů podle responzivity, ke kterým jinak dochází automaticky. Více o automatickém generování responzivních obrázků najdete v tomto článku.