Blok Harmonika

4 minuty
Blok Harmonika je jednoduchý způsob, jak zpřehlednit větší množství textu a rozdělit ho do menších a lépe stravitelných sekcí.

Pokud máte dlouhý text s množstvím nadpisů a odstavců, můžete jej pomocí bloku harmonika rozkouskovat do malých bloků, které se dají rozbalit kliknutím na šipku vedle nadpisu. Kromě textu jde do harmoniky vkládat i všechny další základní bloky.

Jak přidat harmoniku

Po vložení bloku harmonika na stránku se objeví výchozí harmonika se dvěma položkami. Kliknutím do středu bloku pak můžete upravovat jak harmoniku samotnou, tak i jednotlivé bloky v ní.

Fialové ohraničení harmoniky značí, že jde o blok, do kterého lze vkládat základní bloky stejným způsobem, jako přímo na stránky webu. Všechny bloky, které fungují na stejném principu, jsou také ohraničeny fialově a nejdou do sebe navzájem vkládat. Jde konkrétně o bloky formulář, box, ceník, harmonika a newsletter. Ostatní bloky lze do harmoniky vložit. Tyto bloky uvnitř harmoniky pak mají modré ohraničení a své vlastní nastavení.

Přidávání a správa položek

Po kliknutí na blok harmonika se dostanete do nastavení kliknutím na fialové ozubené kolečko vedle popisku „Harmonika“. V nově otevřeném okně můžete vidět všechny existující položky. Kliknutím na tlačítko „Přidat“ pak můžete přidávat do bloku libovolný počet dalších položek.

U jednotlivých položek lze v textovém poli změnit jejich nadpis. Vedle textového pole se nachází tlačítko, kterým můžete pole nastavit jako aktivní. To znamená, že při otevření webu bude tato položka automaticky rozbalená.

Kliknutím na ikonu tužky se potom dostanete do nastavení jednotlivých položek, které bude blíže popsáno v jedné z následujících částí tohoto článku.

Poslední ikona tří teček rozbalí menu s možností duplikace či smazání položky.

Pokročilé nastavení

V části Pokročilé může být pro vás důležité nastavení ID. To se používá při vytvoření odkazu pomocí kotvy. Více o tom, jak nastavit kotvu najdete v tomto článku.

Nastavení položek

Nastavení jednotlivých položek lze otevřít kliknutím na ozubené kolečko, které se objeví při najetí na položku.

V tomto nastavení lze změnit barvu pozadí rozbalené položky. Na pozadí také můžete nastavit obrázek nebo video.

Další nastavení

V záložce Další nastavení můžete měnit přizpůsobení barvy textu pozadí položky.

Pokročilé nastavení položek

V záložce Pokročilé můžete podobně jako u všech bloků pomocí ID nastavovat kotvy.

V sekci Kontejner je pak možnost zapnout přizpůsobivé rozložení obsahu. Toto nastavení zaručí, že se obsah bude správně zobrazovat na všech zařízeních.

Je zde možné upravit rozložení obsahu se zarovnáním doleva, doprava a na střed. Připadně pak lze také vybrat zarovnání na střed s různým odsazením od okrajů. Zapnout můžete i zalamování obsahu.

V poslední části lze vybrat řazení obsahu do řádků či sloupců. Máte rovněž možnost řádky a sloupce převrátit.

Vzhled těchto nastavení pak můžete upravit v záložce Design -> Kontejner -> Harmonika. Změnit zde lze například velikost odsazení, rámeček, pozadí nebo titulek.