4. Bez měření se neobejdete.

3 minuty
Letošní rok je bobříkem odvahy pro každého podnikatele. Změna trhu se v nějaké podobě dotkla nebo teprve dotkne všech odvětví. Jedno je proto jisté. Ještě nikdy nebyla vhodnější chvíle uvažovat o přesunu svého podnikání do online světa.

V předchozím díle věnovaném online marketingu jsme si prošli, jakou škálu možností tato rozsáhlá oblast nabízí a online marketér a majitel digitální agentury Moonshot Libor Jarolím nám popsal základní kroky, které by měl udělat každý podnikatel, který chce začít s online marketingem. V této části si povíme něco o tom, proč se při podnikání na internetu neobejdete bez měření.

Obejdete. Ale jak se říká, kdo neměří, ten neřídí. Jinými slovy bez měření efektivita vašich marketingových aktivit závratně klesne. Data jsou zlatem třetího tisíciletí, naučte se je využít ve svůj prospěch. S dobře nastaveným měřením budete schopni optimalizovat veškeré své online působení, přizpůsobovat ho poptávce a generovat větší zisk. Díky analytickým nástrojům jako je Google Analytics můžete sbírat velké množství užitečných dat o chování vašich zákazníků. Díky nim můžete zlepšovat svůj web, měnit obsah, frekvenci či posloupnost online kampaní nebo třeba celkovou tonalitu své komunikace. Pokud již máte svůj web, na nic nečekejte a začněte měřit.

Specialista na zlepšování konverzních cest webů Michal Pařízek vám poradí, jak nejlépe začít pracovat s analytickými nástroji:

  1. Začít četbou nebo poslechem. Nastavit správně měření a dobře data interpretovat není úplně triviální. Doporučuji se tak před tím, než s měřením začnete, v této oblasti vzdělat. Skvělé materiály jsou přímo od Google zdarma: Analytics Academy. V češtině mohou s klidným svědomím doporučit tyto online kurzy: Úvod do webové analytiky od Honzy Tichého a Google Tag Manager od André Hellera.

  1. Prozkoumat i nástroje, které vám řeknou víc. Nástroje webové analytiky (tj. Google Analytics) vám řeknou často co se děje na vašem webu, ale už méně proč se to děje. Doporučuji využít nástroje typu Smartlook nebo Hotjar. Díky nim se můžete dívat, jak uživatelé váš web používají, a to způsobem jako byste jim stáli za zády.

  1. Při implementaci myslet na co nejjednodušší správu. Měřící nástroje se dobře spravují skrz tzv. tag managery. Oblíbeným je např. Google Tag Manager. Díky němu budete moci snadno nastavit měření důležitých událostí na vašem webu nebo začít měřit konverze z Google, Facebook či Instagram kampaní. A díky tag manageru to zvládnete i bez pomoci IT.

Máte v plánu projekt, na který si sami netroufáte? Tak se nám ozvěte, rádi vám pomůžeme vaše podnikatelské sny proměnit v digitální realitu.